CAR_0345_05 sm
NIŠKI SAJAM KNJIGA
2017

Akademik Milosav Tešić otvoriće ovogodišnji niški Sajam knjiga, koji je specifičan po tome što će poseban deo biti posvećen stripovima. Organizatori najavljuju preko 80 izdavača koji će izlagati od 22. do 29. novembra u hali “Čair”, a novina su i “gosti dana” sa kojima će posetioci moći da se druže.

Screen Shot 2017-11-19 at 23.59.13

Istoričari, akademici, niški pisci, dečiji pesnici, aktuelni autori, pisci bestselera, potvrdili su svoje gostovanje na 54. niškom Sajmu, kažu u Niškom kulturnom centru, a osim njih dolaze i strip crtači.

Bitna novina je Sajam stripa koji će biti u okviru Sajma knjiga, koji će se odigravati na galerijskom prostoru, koji je iza ulaza 1 u halu “Čair” i ulaz će biti besplatan i štandovi za stripove su besplatni – kaže v. d. direktor NKC-a Srđan Savić.
Mini Sajam stripa, na koji se ulaz neće naplaćivati, organizuje Udruženje ljubitelja stripa “Branko Plavšić”, kao podršku strip izdavačima, kaže Zoran Nikolić, a čak 14 njih je pristalo da u Nišu prikaže svoje stripove.

Dolaze najznačajniji strip izdavači u Srbiji, kao što su Čarobna knjiga, Komiko, Makondo, Sistem komiks, Darkvud je na Sajmu knjiga na parteru. Biće potpisivanje, promocije, a najavili su i velike popuste pa će uz besplatan ulaz moći da se kupe stripovi po mnogo povoljnijoj ceni – dodaje Nikolić.
Moto sajma je “Pohvala knjizi” i organizatori navode da su ove godini vodili računa da sadržaj bude što raznovrsniji, a od ključnih izdavača su gotovo svi potvrdili dolazak i najavili popuste. Obećavaju da će literatura biti raznovrsna i da će svako moći da pronađe nešto za sebe.

Osim toga, dodaju, posetioci će moći da prisustvuju i prezentacijama i književnim večerima svojih omiljenih autora i od njih dobiju autogram i posvetu.

Smatramo da će ovo biti vrhunski kulturni događaj – najavljuju organizatori.
Novina na Sajmu “gosti dana”
Niški Sajam knjiga će 22. novembra od 18 sati svečano da otvori pesnik, esejista, leksikograf i akademik Milosav Tešić. Narednih dana će gostovati autori kao „gosti dana“, a planirano je da se druže sa posetiocima, potpisuju knjige i prikažu svoja nova dela.

Gledali smo da to budu najugledniji, najaktuelniji i najčitaniji pisci iz različitih izdavačkih kuća – kažu u NKC.
U četvrtak 23. novembra će gost dana biti niški pisac Dejan Stojiljković, koji će promovisati novu knjigu „Olujni bedem“, a naredni dan je posvećen piscu Zoranu Živkoviću, koji u Zavodu za udžbenike objavljuje svoja sabrana dela.

Subota 25. novembar je posvećena Predragu Markoviću, koji dolazi sa svojim aktuelnim romanom “Zavodnik ništavila”. Gosti će biti i strip autori Željko Pahek iz Beograda i Nišlija, svetski poznati crtač Vladimir Krstić Laci, koji na niški Sajam dolaze u nedelju 26. novembra.

Marko Šelić Marčelo, poznati muzičar i pisac, predstaviće u ponedeljak 27. novembra svoju novu knjigu „Higijena nesećanja“. Dan posvećen najmlađima je utorak 28. novembar, a tada će gostovati dečiji pisac iz Kraljeva Dejan Aleksić i dečija pesnikinja iz Niša Violeta Jović

To su gosti dana koji će imati svoje promocije, književne večeri, građani će moći da se druže sa piscima, potpisivati knjige. Ostale promocije će biti tokom dana raspoređene – dodaju organizatori.
Male izmene su organizatori napravili kada su u pitanju ulaznice, pa će građani za pojedinačnu kartu ove godine morati da izdvoje 120 dinara, a novina je bibliofilska karta koja košta 400 dinara i sa njom može da se ulazi na Sajam svih 7 dana. Karte za grupne posete i dalje koštaju 50 dinara, a radno vreme je od 10 do 20 sati. Organizator je Niški kulturni centar.

izvor: Južne vesti

rackoni

rackoni@gmail.com